19 jul 2019

Dit moet je weten over de youngtimer regeling

In deze blog vertellen we je alles over de youngtimer regeling. Deze regeling maakt het voor ondernemers interessant om een auto ouder dan 15 jaar te kopen, vanwege de gunstige berekening van de bijtelling. Wij vertellen je in deze blog alles over youngtimer belasting en zetten de voor- en nadelen van een youngtimer op een rijtje.

Youngtimer belasting

Een youngtimer is een auto tussen de 15 en 25 jaar oud. Het is de groep met auto’s die qua leeftijd vóór de bekende oldtimers valt. De aankoop van een youngtimer is vooral populair door de zogenaamde youngtimer regeling. Dit is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst, waarbij ondernemers profiteren van een verlaagde bijtelling.

Standaard is de bijtelling in Nederland nu 22%. Dit komt erop neer dat 22% van de cataloguswaarde van een auto bovenop je loon wordt gerekend. Een auto van de zaak wordt gezien als een vorm van loon en daarover moet je dus extra belasting betalen.

Maar goed nieuws voor ondernemers, youngtimer belasting werkt net wat anders. Waar je normaal bij de bijtelling kijkt naar de cataloguswaarde, mag je bij de youngtimer regeling kijken naar de dagwaarde van een auto. Het youngtimer belastingpercentage is wel hoger, namelijk 35%. In bijna alle gevallen kom je door te kijken naar de dagwaarde een stuk gunstiger uit. Een auto wordt elk jaar minder waard (gemiddeld ongeveer 12,5% waardeverlies per jaar), met het grootste waardeverlies in de eerste drie jaar. Ook mag je het bijtellingspercentage elk jaar opnieuw berekenen.

Voor- en nadelen van een youngtimer

Als ondernemer is een youngtimer om een aantal redenen interessant:

  1. Door de youngtimer regeling kan je een luxe zakelijke auto rijden, zonder de hoofdprijs te betalen.
  2. Het bijtellingspercentage wordt elk jaar minder, omdat de dagwaarde van een auto jaarlijks daalt.

Wel moet je ook rekening houden met de nadelen van een youngtimer:

  1. Met een auto van 15 jaar of ouder ben je meer kosten kwijt aan onderhoud en reparaties.
  2. De huidige generatie youngtimers beschikken niet over de laatste innovaties zoals bijvoorbeeld inparkeerhulp of camera’s. Daarvoor zul je nog een aantal jaar moeten wachten!

Kortom, een youngtimer kan voor een ondernemer een zeer interessante keuze zijn. Weeg wel zeker de voor- en nadelen goed tegen elkaar af!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen