26 okt 2021

Energielabel auto: Wat zegt het precies?

Steeds meer mensen hechten waarde aan een zuinige auto. Dat komt mede door de stijgende benzineprijzen en de schade aan het milieu. Het energielabel voor auto’s laat duidelijk zien welke auto’s zuinig zijn en welke niet. Dat helpt je een weloverwogen keuze te maken als je een nieuwe auto gaat kopen. Maar welke informatie staat er eigenlijk op zo’n label? En hoe kun je het energielabel voor auto’s berekenen? Dat lees je in deze blog.

Wat is het energielabel voor auto’s?

Energielabels staan onder andere op koelkasten, wasmachines en tv’s. Ze worden ook toegekend aan woningen. Daarnaast staat het label op alle nieuwe personenauto’s. Met het energielabel voor auto’s zie je in één oogopslag hoe zuinig een nieuwe auto is, vergeleken met andere auto’s van dezelfde grootte.

Op het energielabel voor auto’s staat verschillende informatie. Niet alleen het model en de brandstofsoort waarop de auto rijdt, maar ook:

 1. Het verbruik zoals opgegeven door de fabrikant. Dit staat vermeld in liters brandstof per honderd kilometer.
 2. Het brandstofverbruik in kilometers per liter.
 3. De zuinigheidsklasse. De klassen lopen van A (zeer zuinig) t/m G (zeer onzuinig).
 4. De CO2-uitstoot in gram per kilometer.

Energielabel auto overzicht

We gaan iets dieper in op de letters die op het energielabel vermeld staan. Een zeer zuinige auto krijgt energielabel A, op een redelijk zuinige auto staat energielabel D en energielabel G wordt toegekend aan een onzuinige auto. De letters geven aan hoe zuinig een auto is, vergeleken met de gemiddelde auto binnen een grootteklasse. Dat ziet er zo uit:

 • Energielabel A: >20% zuiniger
 • Energielabel B: 10% – 20% zuiniger
 • Energielabel C: <10% zuiniger
 • Energielabel D: <10% minder zuinig
 • Energielabel E: 10% – 20% minder zuinig
 • Energielabel F: 20% – 30% minder zuinig
 • Energielabel G: >30% minder zuinig

Zuinige auto kopen? Vergeet niet het kenteken over te schrijven!

Heb jij een nieuwe auto op het oog die een stuk zuiniger is, vergeet dan niet dat het verplicht is om na aankoop het kenteken op naam te zetten. Dit regel je samen met de verkoper in een paar minuten bij een Kentekenloket. Ben je niet opzoek naar een nieuwe auto maar wil je je huidige auto zuiniger maken? Bekijk dan onze blog voor alle tips.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen