12 jul 2021

Hoe lang gaat een auto mee?

Weet jij het antwoord op de vraag ‘Hoe lang gaat een auto mee’? Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven gezien de vele factoren die een rol spelen, zoals onderhoud en aantal kilometers. In deze blog duiken we in de cijfers, om je toch een beeld te geven van de levensduur van een auto.

Levensduur auto

Wanneer we het over de levensduur van een auto hebben is de definitie hiervan voor iedereen anders. De meeste mensen zullen niet in de fase aanbelanden dat ze hun auto naar de sloop moeten brengen. Door mankementen en reparatiekosten worden auto’s veelal voor die tijd ingeruild. Gemiddeld gezien is een auto in Nederland 10,6 jaar oud, blijkt uit onderzoek van ACEA in 2020. Een flink verschil met bijvoorbeeld Luxemburg, waar de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar is.

Maar hoe oud is nu écht oud wanneer we kijken naar de uiteindelijke levensduur van een auto? Hoe lang gaat een auto mee? De gemiddelde leeftijd dat een auto naar de sloop gaat was 19,2 jaar in 2019, blijkt uit cijfers van VWE Automotive. Dit stijgt al jaren, zo was de gemiddelde sloopleeftijd in 2013 maar 17,4 jaar. Deze stijging komt voornamelijk door een betere kwaliteit auto’s op de markt.

Je kan de vraag ‘Hoe lang gaat een auto mee?’ dus prima beantwoorden; gemiddeld 19,2 jaar! De oudste nog rijdende auto is ietsje ouder. Dit is de La Marquise, een auto op stoom uit het jaar 1884 (!). Deze wagen haalt het gemiddelde dus wel aardig omhoog…

Hoeveel km kan een auto rijden?

De levensduur van een auto is voor een groot deel afhankelijk van het aantal kilometers op de teller en het onderhoud. De kilometerstand heeft een grote impact op de prijs van een auto, maar zegt niet alles. Zo kan een een auto met 200.000 kilometer op de teller beter onderhouden zijn dan een met 100.000 kilometer. Volgens het CBS (2019) rijden particulieren gemiddeld ongeveer 11.500 kilometer per jaar, bij bedrijfsauto’s gaat dit om 22.100 kilometer per jaar.

Hoeveel kilometer een auto kan rijden is ook afhankelijk van het soort brandstof. Zo is de levensduur van een dieselmotor ongeveer 400.000 kilometer. De levensduur van een benzinemotor komt neer op ongeveer 300.000 kilometer.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen