23 aug 2021

Je auto zuiniger maken; hoe doe je dat?

Wil je iets minder vaak langs de benzinepomp? En daarnaast ook nog een positieve bijdrage leveren aan het milieu? Tijd om je auto zuiniger te maken. In deze blog zetten we 4 handige tips op een rijtje: Van het controleren van het luchtfilter tot tips voor zuinig rijgedrag.

Tip #1: auto zuiniger maken d.m.v. luchtfilter

Wist je dat je een auto zuiniger kan maken door het luchtfilter op tijd te vervangen? Een luchtfilter beschermt als het ware de motor tegen stofdeeltjes. Een oud luchtfilter zorgt ervoor dat je motor minder snel op temperatuur komt, wat zorgt voor een hoger brandstofgebruik. Je kan de controle van het luchtfilter zelf doen (ongeveer om de 15.000 kilometer), door te kijken naar de verontreiniging. Ga je voor onderhoud naar een dealer of een garage? Dan zit het vervangen van het luchtfilter vaak in het standaard onderhoudsschema.

Tip #2: let op je rijgedrag

Ook je eigen rijgedrag heeft een grote impact op de zuinigheid van een auto. Zo is het belangrijk om geleidelijk op te trekken, de auto uit te laten rollen, om op tijd op te schakelen wanneer het toerental stijgt, een constante snelheid te behouden en de motor niet stationair te laten draaien.

Tip #3: gebruik in de auto

Ook in de auto kan je heel wat winst maken op het gebied van zuinigheid. Let bijvoorbeeld goed op het gewicht in de auto. Hoe hoger het gewicht, hoe hoger het brandstofverbruik. Andere grote energievreters zijn bijvoorbeeld de airconditioning en de verwarming van ruiten. Heb je deze niet nodig, of ga je maar een kort stukje rijden? Laat ze dan zeker uit staan.

Tip #4: onderhoud

Naast dat je een auto zuiniger kan maken door het luchtfilter op tijd te vervangen, zijn er nog andere onderhoudspunten waar je op kan letten. Allereerst de bandenspanning; een auto verbruikt meer wanneer de banden te zacht zijn. Controleer dus regelmatig of de bandenspanning nog overeenkomt met de aanbevolen waardes. Dit kan tot wel 5% in verbruik schelen! Ook een controle van de bougies is onmisbaar, slechte bougies kunnen het brandstofverbruik tot wel 12% verhogen.

We hopen dat je met deze tips je auto een stuk zuiniger kan maken. Dit is namelijk een slimme keuze voor je eigen portemonnee en voor het milieu!

 

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen