18 mrt 2019

Je eerste auto kopen: 4 tips om een goede eerste auto te kopen.

Een eerste auto kopen? Dat is altijd een spannend moment. Hoe weet je nu dat je een goede keuze maakt? Om je te helpen delen we 4 eerste auto kopen tips: van de bijkomende kosten tot het overschrijven van je kenteken.

Tip #1 Oriëntatie: wat is een goede eerste auto?

De beste eerste auto? Dat is voor iedereen verschillend. Bepaal eerst voor jezelf wat je belangrijk vind aan een auto. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 • Wat is de prijs die ik wil betalen voor mijn eerste auto?
 • Kies ik voor een nieuwe of een tweedehands auto?
 • Wil ik een benzine of een diesel rijden? Of misschien wel een elektrische auto?
 • Heb ik een voorkeur voor een bepaald merk auto?
 • Hoeveel ruimte heb ik nodig? Voldoet een kleine stadsauto, of heb ik een grote occasion nodig?
 • Wil ik een zuinige auto om een betere keuze voor het milieu te maken?
 • Welke opties zijn voor mij belangrijk in een auto? Van airconditioning tot camera’s die helpen bij inparkeren.

Kortom, er zijn veel afwegingen die je moet maken bij een eerste auto kopen. Zet alles goed voor jezelf op een rijtje. Een auto is een aankoop die je niet vaak doet en het gaat om een relatief hoog bedrag.

Tip #2 Verwachtingen: bijkomende kosten

Wanneer je een eerste auto koopt, komen er soms kosten bij die je in eerste instantie niet zou verwachten. Denk hier aan de volgende zaken:

 • APK-keuring en jaarlijkse onderhoudsbeurten
 • Motorrijtuigenbelasting
 • Wegenwacht
 • Brandstof

Het is dus niet alleen de aankoopprijs van de auto waar je een bedrag voor moet sparen. Deze kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van het soort auto: zo is een kleine stadauto een stuk goedkoper in onderhoud en belasting dan een stationwagen.

Tip #3 Aankoop: dit moet je regelen

Een leuke eerste auto van je dromen gevonden? Dan zijn er nog een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop:

 • Aankoopkeuring: met een onderhoudsboekje alleen is het lastig om de staat van de auto te bepalen. Wil je precies weten wat de staat van de auto is die je wilt kopen? Kies dan voor een aankoopkeuring. De auto wordt dan gecontroleerd op 30 punten, zodat je precies weet in welke technische staat de auto is, welk onderhoud je kan verwachten en of de vraagprijs aansluit bij de conditie van de auto. Een minder uitgebreide keuring? Laat je aankoop op 10 punten zoals accu conditie en vloeistoffen controleren voor slechts € 9,90 met een Auto Check.
 • Kenteken overschrijven: wanneer je een auto koopt, moet het kenteken worden overgeschreven op jouw naam. Dit moet altijd, niet alleen bij een eerste auto kopen. Belangrijk, want pas vanaf dat moment is de wagen écht van jou. Een kenteken laat je gemakkelijk overschrijven bij een Kentekenloket.

Tip #4 Vergelijk autoverzekeringen

Bij UnitedConsumers vergelijk je meer dan 100 verschillende autoverzekeringen en profiteer je van minimaal 10% korting op je premie. Hierdoor kan je tot wel € 150,00 per jaar besparen op je autoverzekering. Door een snelle acceptatie en 14 dagen bedenktijd is er altijd een passende autoverzekering voor jou. UnitedConsumers filtert de top 3 premies voor jou en daar bovenop krijg je altijd korting!

Heb je al een autoverzekering? Dan loont het altijd om ieder jaar je autoverzekering te vergelijken. Doordat de premies ieder jaar veranderen is de kans groot dat je verzekering goedkoper kan. Door de gratis overstap service zorgt UnitedConsumers ervoor dat je zonder zorgen je autoverzekering kan afsluiten. Daarnaast krijg je iedere jaar een mail met hierin een jaarlijkse Premie-Check. Dan kan jij eenvoudig zien of je autoverzekering goedkoper kan. Het loont dus om autoverzekeringen te vergelijken en op basis daarvan de best passende verzekering voor jouw auto af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken

Vergelijk autoverzekeringen

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen