26 nov 2020

Kenteken gegevens & privacy

Persoonsgegevens en privacy zijn ook in de autowereld veelbesproken thema’s. Maar heb je weleens afgevraagd hoe het eigenlijk met jouw kenteken gegevens zit? Wie heeft er inzicht in welke gegevens? En wat zijn jouw privacy rechten? We vertellen je er alles over in deze blog.

Kenteken gegevens RDW

In het kentekenregister van de RDW staan alle voertuigen in Nederland geregistreerd. Wanneer je een kenteken online opzoekt in de OVI (Online Voertuig Informatie) database, kan je direct alle basisinformatie inzien. Zo kan je bekijken hoeveel eigenaren een auto heeft gehad, wat het gewicht van de auto is, de status van het voertuig en nog veel meer. In het openbare kentekenregister staan gegevens van voertuigen, niet van personen.

Bepaalde instanties (zoals de Belastingdienst of de politie) kunnen wel toestemming aanvragen om de bijbehorende persoonsgegevens te achterhalen. Kentekens zijn daarom alleen persoonsgegevens voor diegenen die toegang hebben tot het register. Deze instanties mogen de gegevens wel alleen gebruiken met het doel waarvoor ze zijn opgevraagd.

RDW & AVG

Het RDW maakt gebruik van persoonsgegevens om bepaalde taken uit te kunnen voeren. Denk aan het toelaten van voertuigen op de Nederlandse markt, het beheren van gegevens over voertuigen en de afgifte van documenten voor voertuigen zoals kentekenbewijzen of rijbewijzen. Wel heb je als individu diverse rechten op het gebied van privacy, die onder de AVG vallen. Zo heb je:

  • Het recht om te zien hoe je bij de RDW geregistreerd staat, dit staat ook wel bekend als het recht op inzage.
  • Het recht op correctie, om onjuiste persoonsgegevens te herstellen.
  • Het recht op verwijdering, om persoonsgegevens in zijn geheel of gedeeltelijk te laten verwijderen.
  • Het recht van beperking, om de verwerking van persoonsgegevens tijdelijk stop te zetten.

Conclusie: met alleen een kenteken spreken we dus niet over persoonsgegevens. Alleen wanneer de gegevens toe zijn te wijzen tot een individu is dit wel het geval.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen