16 feb 2023

Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!

Kentekenbewijs kwijt van je auto, of is deze zwaar beschadigd? Dan is het noodzakelijk om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen. We vertellen je alles over de stappen die je moet ondernemen.

Aanvraag nieuw kentekenbewijs

Je bent je papieren kentekenbewijs kwijt of je kentekencard. Vervelend natuurlijk, maar gelukkig is het gemakkelijk om een vervangend kentekenbewijs aan te vragen via de RDW.  Let op! Dit kan alleen via de RDW! Ga niet met andere (malafide) websites in zee die dit voor heel veel geld aanbieden. Een nieuwe kentekencard kost namelijk €37,90 (in 2024).

Volg hiervoor de onderstaande zes stappen:

  1. Ga naar het dienstenportaal van de RDW
  2. Kies voor de optie ‘Kentekencard met tenaamstellingscode aanvragen’
  3. Vul de formulier gegevens in: naam, emailadres, het kenteken van het voertuig en de meldcode*
  4. Betaal de kosten van het vervangende kentekenbewijs via iDEAL
  5. Je ontvangt  een e-mail ter bevestiging met de aanvraaggegevens
  6. De RDW stuurt vervolgens het nieuwe kentekenbewijs en de tenaamstellingscode naar jouw adres wat bekend staat bij de gemeente

* De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). Het VIN is ingeslagen op het chassis of frame van uw voertuig. Het VIN heet daarom ook wel chassis- of framenummer.

Een kentekenbewijs moet je altijd bij je hebben wanneer je gaat rijden. Het is dus essentieel om de aanvraag direct te starten, wanneer je kentekenbewijs kwijt is geraakt.

Kentekenbewijs kwijt kosten

De kosten voor een vervangende kentekencard en tenaamstellingscode zijn vastgesteld op € 37,90. Deze kosten voor een nieuw kentekenbewijs betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW.

Auto op naam zetten? Eerst het kentekenbewijs aanvragen

Wanneer je een auto op naam wilt zetten heb je het volledige kentekenbewijs nodig. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode. Ben je dus je autopapieren verloren? Dan kan je helaas de auto nog niet verkopen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen