25 jun 2021

Kentekenplaat beschadigd, wat nu?

Is je kentekenplaat beschadigd of kapot? Dan mag je in veel gevallen niet meer verder rijden. Maar de grote vraag is dan ook direct: wat nu? Wanneer heb je een nieuw kenteken nodig? En hoe kan je deze aanvragen? We vertellen je in deze blog wat je moet doen bij een beschadigde of kapotte kentekenplaat. 

Kentekenplaat beschadigd: vervangen?

Is de kentekenplaat beschadigd en daardoor moeilijk of niet meer leesbaar? Dan is het zaak om deze zo snel mogelijk om te laten wisselen voor een nieuwe kentekenplaat. De omschrijving ‘goed leesbaar’ is wellicht nog een ruim begrip, maar zelfs bij kleine schade zoals een deukje is het aan te raden om dit aan te pakken.

We zien regelmatig de vraag ‘wanneer moet ik een nieuw kenteken aanschaffen’ voorbijkomen. Het antwoord hierop is: regel dit direct! Je mag namelijk een auto niet besturen met een ernstig beschadigde kentekenplaat. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete. Het is dus belangrijk om direct naar stap twee te gaan: het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat.

Nieuwe kentekenplaat aanvragen

Een nieuwe kentekenplaat vraag je aan bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Voor de aanvraag heb je een geldig legitimatiebewijs en de kentekencard nodig. De kosten van nieuwe kentekenplaten liggen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro. Anders dan bij een gestolen kentekenplaat is er bij de vervanging van een beschadigde kentekenplaat geen sprake van de ophoging van de duplicaatcode.

Kentekenplaat plaatsen

Nu je een nieuwe kentekenplaat hebt is er nog een laatste stap: het plaatsen op het voertuig. Je kan dit of zelf doen, of laten doen bijvoorbeeld bij de kentekenplaatfabrikant. Het vastzetten van een kentekenplaat is niet moeilijk, dit werkt namelijk met een standaard kliksysteem. Wel is een kentekenplaat op deze manier ook kwetsbaarder voor diefstal. Het is aan te raden om te kiezen voor vastzetten met extra schroeven, of zelfs speciale antidiefstalschroeven. Deze kunnen alleen geplaatst en verwijderd worden met een speciaal schroefbitje. Zo is de kans op een verloren of gestolen kentekenplaat een stuk kleiner!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen