1 jul 2019

Kentekenplaat gestolen, wat nu?

Zijn je kentekenplaten gestolen? Erg vervelend natuurlijk, maar de belangrijke vraag is welke stappen moet je nu ondernemen? We vertellen je in deze blog alles wat je moet doen bij een gestolen kentekenplaat.

Stap 1: Aangifte doen bij de politie

Kentekendiefstal is een groter probleem dan dat je misschien in eerste instantie zou denken. Wist je dat er jaarlijks rond de 20.000 kentekenplaten worden gestolen? Van een gestolen kentekenplaat kan ernstig misbruik gemaakt worden. Denk aan verkeersboetes of het gebruik van de kentekenplaten bij een misdrijf. Wanneer een kenteken gestolen is dan is het zaak om direct aangifte te doen bij de politie. Bij diefstal zijn vaak beide kentekenplaten vaak weggehaald.

Let op: je mag de auto niet besturen zonder kentekenplaat. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete. Het is dus belangrijk om direct naar stap twee te gaan: het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat.

Stap 2: Nieuwe kentekenplaat aanvragen

Na de aangifte van de gestolen kentekenplaat is het belangrijk om zo snel mogelijk nieuwe kentekenplaten aan te vragen. Dit doe je bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Hier moet je een geldig legitimatiebewijs en de kentekencard laten zien. Ook betaal je kosten voor de vervangende platen, afhankelijk per fabrikant. De kosten van nieuwe kentekenplaten liggen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro. De nieuwe kentekenplaten zijn voorzien van een duplicaatcode, dit geeft aan hoe vaak de kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Dit maakt ook duidelijk dat jij niet aansprakelijk bent als iemand strafbare feiten pleegt met de originele kentekenplaten.

Stap 3: Kentekenplaat vastzetten

Kentekenplaten zijn relatief gemakkelijk te verwijderen van een auto. Wel zijn er manieren om de platen minder kwetsbaar te maken voor diefstal. Zo zijn er speciale antidiefstalschroeven, die alleen geplaatst en verwijderd kunnen worden door een speciaal schroefbitje. Criminelen zullen bij deze kentekenplaten zich dus al snel bedenken.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen