7 jun 2021

Kentekenplaat vastzetten voor extra veiligheid

Kentekenplaat diefstal komt vaker voor dan je misschien zou denken. Elk jaar worden er ruim 65.000 kentekenplaten als gestolen of vermist opgegeven. Een extra mate van beveiliging voor kentekenplaten is dus zeker aan te raden. We vertellen je in deze blog alles over kentekenplaten vastzetten.

Kentekenplaten en diefstal

Een kentekenplaat kan je relatief eenvoudig van een auto verwijderen. Fijn wanneer je een kentekenplaat moet vervangen, maar dit maakt het ook een makkelijk doelwit voor fraude en diefstal. Een kentekenplaat is hét identiteitsbewijs voor jouw auto. Iemand anders kan dus boetes krijgen, overtredingen maken of ernstige strafbare feiten plegen op jouw ‘naam’. Het is daarom belangrijk om direct aangifte te doen, wanneer jouw kentekenplaat gestolen is. Lees in de blog ‘Kentekenplaat gestolen, wat nu’ meer over dit onderwerp.

Kentekenplaat eraf gevallen?

Naast diefstal, kan het natuurlijk ook voorkomen dat een kentekenplaat eraf is gevallen. Bij diefstal zijn vaak beide kentekenplaten weggehaald. Maar ook wanneer je 1 kentekenplaat kwijt bent, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Je mag namelijk zonder kentekenplaat een auto niet besturen.

Voorkom diefstal: kentekenplaat vastzetten

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er manieren om je kentekenplaat te beveiligen! De beste keuze is om kentekenplaten te bevestigen met speciale antidiefstalschroeven. Deze schroeven kunnen alleen met gecertificeerd gereedschap worden bevestigd, dit is dus iets wat je bij een autobedrijf moet laten doen. Een kentekenplaat vastschroeven is zo gedaan, het is dus een slimme en eenvoudige keuze om problemen te voorkomen. De specialisten van onze Kentekenloket locaties staan voor je klaar om jouw kentekenplaten vast te zetten. Je leest daarnaast vaak over een kentekenplaat vastzetten met popnagels of extra schroeven. Dit is natuurlijk al een hele verbetering in vergelijking met helemaal niets, maar een professionele oplossing is in dit geval toch echt de beste keuze.

RFID kentekenplaten

Naast een simpele oplossing als kentekenplaten vastschroeven, zijn er ook regelmatig discussies over het gebruik van RFID-chips in kentekenplaten. RFID staat voor Radio Frequency Identification Chips. Een RFID-chip kan in het kenteken verwerkt worden en op afstand uitgelezen worden. De chip is een goede oplossing tegen fraude, maar er is kritiek op het privacy aspect. Zo kan je precies volgen waar mensen zich bevinden, hoe snel ze rijden en welke afstanden ze rijden. Wel zijn er diverse landen die al testen met de inzet van RFID-technologie in kentekenplaten.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen