28 aug 2020

Kentekenplaat verloren?

Jouw kentekenplaat verloren? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Je mag namelijk niet de weg op zonder kentekenplaat. Doe je dit wel? Dan loop je het risico op een boete. We vertellen je in deze blog alles wat je moet doen bij een verloren kentekenplaat.

Kentekenplaat kwijt? Aangifte doen

Het RDW adviseert om aangifte te doen bij de politie wanneer het gaat om een verloren kentekenplaat. Wanneer beide platen weg zijn, is de kans groot dat het om diefstal gaat. Maar ook bij één verloren kentekenplaat is het aan te raden om aangifte te doen, om misbruik te voorkomen. Aangifte van een verloren kenteken is eenvoudig mogelijk via de website van de politie.

Nieuwe kentekenplaten aanvragen

Na een aangifte van een verloren kenteken is het tijd voor de volgende stap: het aanvragen van nieuwe kentekenplaten. Zonder kentekenplaat, of wanneer je met een beschadigde kentekenplaat rondrijdt loop je het risico op een boete van 140 euro. Nieuwe kentekenplaten vraag je eenvoudig aan bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Het is niet mogelijk om bij een verloren kentekenplaat een nieuwe plaat online te bestellen.

Hier zijn geen vaste kosten voor, de prijs ligt normaal tussen de 25 en 45 euro. Een nieuwe kentekenplaat zal er iets anders uitzien dan dat je gewend bent: ze zijn namelijk voorzien van een zogenaamde duplicaatcode. Dit is een cijfer wat aangeeft hoe vaak de kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven.

Kenteken niet meer verliezen? Zet de plaat vast

Heb je nieuwe kentekenplaten aangevraagd? Dat is het slim om ze gelijk goed vast te zetten. Kentekenplaten zitten vaak alleen vastgeklikt en kunnen dus relatief eenvoudig lostrillen. Het is aan te raden om nieuwe kentekenplaten vast te maken met speciale antidiefstalschroeven. Zo heb je minder kans om zelf de kentekenplaat kwijt te raken, ook verklein je het risico op diefstal. Dit komt nog vaker voor dan je zou denken: jaarlijks gaan er 20.000 kentekenplaten verloren door diefstal.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen