25 mei 2021

Kentekens landen: alles wat je wilt weten

CH, GR, HR, IRL en LV: we hebben het in dit geval niet over scheikundige formules of ingewikkelde codetaal: het zijn voorbeelden van landcodes op kentekenplaten. En zo hebben we ook nog eens verschillende cijfers en letters. En gepersonaliseerde varianten! We vertellen je in deze blog alles over kentekenplaten, landcodes en buitenlandse kentekens opzoeken.

Kentekenplaat Nederland

Wist je dat een kentekenreeks drie tot vijf jaar meegaat, afhankelijk van de productie van het aantal auto’s? De eerste serie zag er in 1951 in Nederland als volgt uit: XX-99-99. In 2019 is er gestart met de combinatie X-999-XX. Ben je een echte autoliefhebber? Dan kan je aan deze verschillende series zien hoe oud een auto ongeveer is. Een kentekenplaat is onlosmakelijk met een auto verbonden in Nederland. Koop je een auto, maar spreekt de combinatie je niet aan? Daar kan je helaas niets aan veranderen.

Nog een leuk weetje: de RDW gebruikt al een aantal series geen klinkers meer in de kentekenplaten. Ook de volgende combinaties zijn uitgesloten door hun betekenissen: SS, SD, GVD, KKK, NSB, PSV, TBS, PVV, SGP en VVD.

Landcode kentekens Europa

Op elke Europese kentekenplaat staat een landcode. Een groot aantal daarvan zal je vast herkennen: de B staat voor België, DK voor Denemarken en PL staat voor Polen. Buitenlandse kentekens kan je dus vaak eenvoudig herleiden. Maar herken je de volgende landcode kentekens ook?

  • HR: dit is niet de afkorting voor human resources, maar is de landcode voor Kroatië (Hrvatska)
  • MC: het is maar een klein landje, dus ook auto’s met de landcode MC zal je weinig zien rondrijden. Deze auto’s komen namelijk uit Monaco!
  • FL: nog een lastige landcode. FL staat voor Fürstentum Liechtenstein, het gaat hier dus om een Liechtensteins kenteken

Buitenlandse kentekens opzoeken

Van een Nederlands kenteken wordt je (op ongeveer het jaartal na) niet veel wijzer. In sommige landen steekt dit echter net wat anders in elkaar. Zo zie je in Duitsland bijvoorbeeld aan het kenteken in welk district de auto geregistreerd is. Zo staat bijvoorbeeld de code KO voor Koblenz en de code WOB voor Wolfsburg. In Nederland kan je gegevens van een voertuig opvragen via de RDW Kentekencheck, ook wel bekend als OVI (Online Voertuig Informatie). Op deze website kan je alleen Nederlandse kentekens invoeren. Wil je een buitenlands kenteken opzoeken? Elk land heeft hiervoor zo zijn website. Zo is de Noorse kentekenregistratie in handen van Statens Vegvesen en heeft het in Portugal de naam Automovel Online. Daarnaast zijn er diverse landen (zoals Duitsland) waar privacy een stuk gevoeliger ligt en waar je geen centraal kentekenregister kan raadplegen.

Gepersonaliseerde kentekenplaat

Waar in Nederland de kentekenplaat verbonden is aan de auto, zijn er andere landen zoals Engeland, België en de Verenigde Staten waar het mogelijk is om zelf een kenteken te kiezen. Niet alle combinaties zijn toegestaan en voor een gepersonaliseerde kentekenplaat betaal je al gauw een aardig bedrag. Zo ben je in België bijvoorbeeld 1000 euro kwijt aan een eigen kenteken. Maar er is animo genoeg: sinds de invoering in 2014 hebben de kentekenplaten al ruim 26,2 miljoen extra opgeleverd voor de Belgische staatskas. Per jaar worden er ongeveer 6000 gepersonaliseerde nummerplaten aangevraagd.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen