13 jul 2023

Nieuw kenteken aanvragen import auto

Heb je een import auto gekocht? Gefeliciteerd met je aankoop! Je wilt er ongetwijfeld het liefst meteen in rijden. Maar eerst moet je een nieuw kenteken aanvragen van je import auto. Dit moet je erover weten.

Steeds vaker hebben dealers auto’s staan uit Duitsland, België of andere Europese landen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een importauto koopt die nog naar ons land toe moet komen. Het duurt dan even voordat hij in Nederland is. Staat je nieuwe bolide hier al bij de dealer of is hij zojuist aangekomen, dan is het eerst tijd voor de keuring bij de RDW. Deze keuring is nodig voor het kenteken van je import auto. Vervolgens wordt de BPM-aangifte opgemaakt en opgestuurd naar de Belastingdienst. Je krijgt dan een aanslag van de verschuldigde rest-BPM. Na betaling ontvang je jouw kentekenbewijs. Op naar die gele plaat op je nieuwe auto!

Nieuw kenteken aanvragen import auto: tijdspad

Met de komst van je bolide in het vooruitzicht, wil je natuurlijk weten hoe lang het proces van een nieuw kenteken aanvragen van je import auto duurt. Na de keuring van je importauto door de RDW en goedkeuring door de Belastingdienst ontvang je gemiddeld binnen vijf werkdagen een kentekenbewijs. Meestal volgt een dag later de registratiecode. Het kenteken van je import auto is dan dus op papier geregeld. Als jouw importauto al bij de dealer in de showroom staat, heb je de kentekenplaat meestal binnen een werkweek op de wagen zitten. In andere gevallen kan het iets langer duren voordat je kentekenplaat op je importauto zit.

Tijdelijk kenteken import auto

Wil je zelf een auto ophalen vanuit bijvoorbeeld Duitsland of België, dan heb je een tijdelijk kenteken import auto nodig. Als Nederlands burger mag je namelijk niet in ons land rijden in een auto met buitenlands kenteken. Omdat je pas een kenteken krijgt na keuring door de RDW, kun je op de dag van de keuring een eendagskentekenbewijs aanvragen.

Importauto verzekeren

Is het kenteken van jouw import auto overgeschreven en staat hij op jouw naam? Dan kun je de weg op! Maar natuurlijk niet zonder een goede autoverzekering.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen