30 apr 2020

Rijden zonder kentekenplaat of kentekenbewijs? Dit zijn de consequenties

Mag ik rijden zonder kentekenplaat of zonder kentekenbewijs? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten. Wat is bijvoorbeeld de boete voor rijden zonder kentekenplaat? En zijn er situaties wanneer je wel zonder kentekenbewijs mag rijden?

Rijden zonder kentekenplaat

Mag je rijden zonder kentekenplaat? We zullen maar direct met de deur in huis vallen: nee, dit mag niet. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete. Het maakt in dit geval niet uit of je zelf de kentekenplaat verloren bent, of deze gestolen is. Wanneer je rijdt zonder kentekenplaat riskeer je een boete van 140 euro. Ook wanneer een kentekenplaat beschadigd is, of slecht leesbaar moet je deze laten vervangen.

Ook wanneer je slechts één kentekenplaat mist (voor of achter) mag je de weg niet op. Je moet dan nieuwe kentekenplaten aanvragen, bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. De kosten liggen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro.

Is jouw kentekenplaat gestolen of beschadigd? In onderstaande blogs bespreken we de stappen die je moet doorlopen:

  1. Kentekenplaat gestolen, wat nu?
  2. Kentekenplaat beschadigd, wat nu?

 

Rijden zonder kentekenbewijs

Naast de kentekenplaten op de auto, moet je ook altijd het kentekenbewijs bij je hebben in de auto. Dit is of het oude papieren kentekenbewijs, of de kentekencard. Vraagt de politie om het kentekenbewijs en kan je deze niet tonen? De boete is in dit geval 45 euro.

Er is een uitzondering op deze regel. In sommige gevallen is de auto net op naam gezet, maar heb je de nieuwe kentekencard nog niet per post ontvangen. Dan mag je wel rijden zonder kentekenbewijs, voor een maximale periode van 14 dagen. Wel is dit alleen toegestaan in Nederland, in het buitenland riskeer je wel een boete.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen