17 dec 2019

Auto gekocht en nu? Zo ben je snel de weg op

Je hebt een perfecte auto gekocht, maar wat nu? Wat moet je regelen om de weg op te mogen? We vertellen je in deze blog alles over wegenbelasting, verzekering en het overschrijven van een kenteken.

Misschien is dit niet de eerste auto die je koopt en weet je dat de auto verzekeren en het overschrijven van het kenteken van de auto de twee belangrijkste zaken zijn na de aankoop van het voertuig.

Auto gekocht wat nu? Eerst het kenteken overschrijven

Voor het overschrijven van de auto, ook wel het op naam zetten van de auto genoemd, kun je online direct het adres van het meest dichtstbijzijnde Kentekenloket vinden. Neem je ID-bewijs en rijbewijs mee en uiteraard de papieren die bij de nieuwe auto horen. Natuurlijk dien je een compleet kentekenbewijs van de aangekochte auto bij je te hebben. Bezoek het loket samen met de verkoper van de auto. Hij of zij ontvangt dan direct een vrijwaringsbewijs, waarmee men kan bewijzen dat de auto niet meer in het eigen bezit is.

Hiermee vervallen de verzekeringsplicht en wegenbelastingplicht voor de oude eigenaar. Overigens heeft de huidige eigenaar niet mee bij het overschrijven, het kan alleen handig zijn omtrent de afhandeling. Per post ontvang je de moderne kentekencard van je nieuwe auto.

Auto kopen en verzekeren

Voor je in jouw nieuwe auto de weg op gaat, dient de auto verzekerd te zijn. De WA-verzekering is verplicht. Bij een kostbare of nieuwe auto is het verstandig om te kiezen voor een uitgebreider pakket wat betreft de verzekering. Zo kun je bij bijvoorbeeld ruitschade en  schade door eigen schuld ook rekenen op een vergoeding. Maak bij het auto verzekeren een vergelijking tussen de verschillende aanbieders. Een veelgestelde vraag is ‘Binnen hoeveel tijd moet je een auto verzekeren?’ Het beste is om dit zo snel mogelijk te doen, je mag namelijk niet rijden in een onverzekerde auto. Direct na het kenteken overschrijven is dus zeker aan te raden.

Wegenbelasting regelen & pechhulp

Heb je voor het kopen van de auto ook bekeken wat de kosten gaan worden voor de wegenbelasting? Ontdek meer over deze kosten door bijvoorbeeld een kentekencheck te doen op het internet. Wanneer je het kenteken overschrijft wordt automatisch de facturatie van de wegenbelasting geregeld. Naast deze belasting is het verstandig om ook pechhulp te regelen. Zo kom je onderweg nooit zonder hulp te staan en beschik je bij een noodzakelijke reparatie in een garage over een vervangende auto.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen