12 aug 2019

Soorten kentekenplaten in Nederland

In Nederland komen er verschillende soorten kentekenplaten voor. De meest voorkomende soort is de welbekende gele kentekenplaat met een zwart kader en een blauw vlak met het EU-symbool. Maar ook zijn er speciale kentekenplaten voor bepaalde aanhangers, fietsendragers en caravans. We vertellen je er vandaag alles over!

Meest voorkomende kentekenplaat

Geel met een zwarte kader, het NL teken en een blauw vlak met het EU-symbool. Dit is een kentekenplaat die iedereen direct herkent! Deze kentekenplaat is voor personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens met een maximale massa boven de 750 kilo. Een kentekenplaat voor de motor en andere voertuigen op drie wielen ziet er in de basis hetzelfde uit, alleen met andere afmetingen (210×143 mm).

Kenteken aanhanger, fietsendrager en caravan

Een andere veelvoorkomende variant is een witte kentekenplaat. Deze kentekenplaat is speciaal voor aanhangers en caravans met een massa minder dan 750 kilo. Ook is dit de kentekenplaat voor fietsendragers. Deze kenteken fietsendrager is noodzakelijk, omdat het zicht op de reguliere kentekenplaat ontnomen wordt. Een witte kentekenplaat gebruik je ook bij aanhangsels voor motorvoertuigen, of voor aanhangsels voor bromfietsen. Afhankelijk van het voertuig, zijn er witte kentekenplaten in verschillende formaten:

  • Kentekenplaat aanhanger t/m 750 kilo en voor aanhangsels op een motorvoertuig op meer dan 2 wielen of op een aanhangwagen: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm.
  • Kentekenplaat aanhanger voor aanhangwagens van of aanhangsels op een motorvoertuig op 2 wielen met of zonder zijspan: 210 x 143 mm.
  • Kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een bromfiets: 100 x 175 mm of 145 x 125 mm.

Witte kentekenplaat kopen

Witte kentekenplaten koop je bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Hier moet je een geldig legitimatiebewijs en de kentekencard laten zien. Let er goed op dat het om officiële witte kentekenplaten gaat en niet de ‘fun’ varianten die veel op internet te vinden zijn. Tijdelijk een stukje karton met het kenteken erop geschreven? Dit is niet toegestaan in Nederland en kan je dus een boete opleveren.

Bijzondere kentekenplaten Nederland

Daarnaast zijn er nog enkele kentekenplaten die alleen in ‘bijzondere’ situaties gebruikt worden:

  • Transitokentekenplaat: voor voertuigen die op dit moment niet in Nederland zijn geregistreerd
  • Handelaarskentekenplaat: deze kentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. De handelaarskentekenplaat wordt gebruikt voor voertuigen die nog niet gekentekend zijn, zoals bijvoorbeeld auto’s van garages voor proefritten
  • Kentekenplaat oldtimers: ook speciaal voor historische voertuigen is er een kentekenplaat. Deze donkerblauwe plaat zie je op voertuigen met een ‘datum eerste toelating’ voor 1 januari 1979
  • Taxikentekenplaten: de naam zegt het al, deze kentekenplaten zijn speciaal voor taxi’s. Een taxikentekenplaat is een blauw plaat met een zwarte opdruk

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen