23 okt 2020

Staat je auto stil door corona? Denk ook eens aan kenteken schorsen.

Corona heeft een flinke impact op onze mobiliteit. Waar je eerst 5 dagen in de week naar kantoor ging, is dat nu eerder uitzondering dan regel. Staat jouw auto de komende maanden nog wel (grotendeels) stil? Dan is het slim om af te wegen of het interessant is om het kenteken te laten schorsen. We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat levert een kenteken schorsen op?

Wanneer je een kenteken schorst ben je vrijgesteld van een aantal plichten. Zo hoef je geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen, vervalt de APK-plicht en hoeft de auto ook niet meer verzekerd te zijn. En dit kan voor een flinke maandelijkse kostenbesparing zorgen! Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat de motorrijtuigenbelasting voor een compacte auto gemiddeld € 33,50 euro is, voor een kleine middenklasse auto € 49,50 en voor een middenklasse auto € 68,50. Begin maar alvast met rekenen…

En dan hebben we ook nog de verzekering, waarvan de gemiddelde kosten tussen de € 42,00 en € 85,50 liggen, afhankelijk van het soort verzekering. Tot slot is er nog de APK-keuring, die je gemiddeld tussen de € 25 en € 50 euro kost. Voor een ‘gemiddelde’ auto levert dit dus in totaal een besparing op van ongeveer € 115 per maand.

Kenteken schorsen kosten

Wel moet je deze ‘opbrengsten’ ook afwegen tegen de kosten van het schorsen van een kenteken. Voor personenauto’s tot 15 jaar betaal je € 73,10. Voor auto’s ouder dan 15 jaar betaal je € 24,10. Daarnaast zijn er ook nog andere tarieven wanneer je ervoor kiest om de auto te schorsen voor 2 of 3 jaar.

RDW kenteken schorsen

Heb je de berekening gemaakt of een kenteken schorsen interessant is? Wanneer dit het geval is, zijn er verschillende manieren om een kenteken te schorsen:

  • RDW kenteken schorsen online
  • Bij een Kentekenloket op locatie
  • Bij een RDW-balie op locatie

Je kan een kenteken schorsen voor 1, 2 of 3 jaar. Wil je toch al eerder weer gebruik maken van de auto? Geen probleem, je kan de schorsing altijd eerder beëindigen. Wanneer de auto geschorst is, mag deze niet meer op de openbare weg rijden of staan.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen