10 feb 2021

Tractor verkopen? Vergeet het kenteken overschrijven niet

We waren in Nederland natuurlijk al bekend met heel wat verschillende kentekens overschrijven: van auto’s tot scooters en van caravans tot motor. Sinds 1 januari 2021 is dit ook een verplichting geworden voor een groot deel van de landbouwvoertuigen. Ga je een tractor kopen van iemand, of juist verkopen? Dan heb je vanaf nu te maken met overschrijven.

Kentekenplicht tractor of niet?

Allereerst is het belangrijk om te weten of jouw landbouwvoertuig onder de nieuwe wetgeving valt. Zo is er een kentekenplicht voor landbouw- of bosbouwtrekkers, mobiele machines, landbouw- of bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingstukken en motorvoertuigen met beperkte snelheid. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Op landbouwkentekenplaat.nl lees je meer over de registratie en het aanvragen van een kentekenplaat.

Kenteken tractor overschrijven

Naast de registratie en het aanvragen van een kentekenplaat krijg je nu als eigenaar ook te maken met het overschrijven van een voertuig bij de koop of verkoop. Bij een Kentekenloket regel je het overschrijven van een tractor of ander landbouwvoertuig eenvoudig en snel. Binnen een paar minuten staat het kenteken al op naam.

Benieuwd hoe een tractor overschrijven werkt? We zetten de stappen op een rijtje:

  1. Controleer of het kentekenbewijs compleet is en neem (als koper) een geldig Nederlands identiteitsbewijs mee.
  2. Laat het landbouwvoertuig overschrijven bij een Kentekenloket.
  3. Geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper en bewaar zelf het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode goed. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en de kentekencard ontvang je per post.

De kosten voor het overschrijven van een tractor kenteken zijn € 12,50. Overschrijven van een kenteken van een landbouwvoertuig kan overal in Nederland, er zijn ruim 750 vestigingen. 

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen