5 okt 2023

Van kenteken overschrijven tot verzekeren: de weg op met je auto

Het is zover: je bent de nieuwe eigenaar en kentekenhouder van die ene leuke auto. Natuurlijk wil je dan het liefst meteen de weg op voor een ritje. Maar wanneer mag je eigenlijk rijden in je kersverse eigen wagen?

Wat is een automaat of handgeschakelde auto?

Het zoeken naar en uiteindelijk vinden van dé auto is een spannende tijd. Is de aankoop eenmaal klaar, dan moet je meteen het kenteken overschrijven. Met deze stap ben jij voortaan kentekenhouder: het voertuig staat op jouw gegevens geregistreerd bij de RDW. In deze database staan alle kentekens en de bijbehorende voertuiginformatie vermeld, zoals kilometerstand, gewicht en verleden. Een kenteken overschrijven regel je binnen een paar minuten samen met de (ver)koper bij een Kentekenloket.

Hoe snel auto verzekeren na aankoop?

Na het kenteken overschrijven mag je helaas nog niet meteen de weg op. Zodra je namelijk kentekenhouder bent, geldt in Nederland een verzekeringsplicht. Je moet dus meteen je nieuwe auto verzekeren, vóór de eerste rit. Besluit je toch te rijden in een onverzekerde auto, dan loop je het risico op een boete van honderden euro’s. Rijd je schade, dan wordt er niets vergoed. Heb je binnen 28 dagen nog geen autoverzekering afgesloten, dan krijg je een waarschuwing van de RDW. Hierna loop je het risico op een boete.

Autoverzekering afsluiten

Met een Univé-autoverzekering ga je met een goed gevoel de weg op. Je hebt keuze uit: WA, WA+ of Allrisk. Lees hier meer over deze autoverzekering. Na het afsluiten van de autoverzekering kun je eindelijk die eerste tocht maken in je nieuwe auto. Veel rijplezier gewenst!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen