16 mei 2019

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands caravan?

Ben je van plan om een tweedehands caravan te kopen? Door het uitgebreide aanbod gebruikte caravans zie je soms door de bomen het bos niet meer. We zetten in deze blog enkele handige aankooptips op een rijtje.

Maak een wensenlijstje

Nederland is een echt ‘caravanland’ en dat zie je ook terug in het aanbod gebruikte caravans. Wil je een tweedehands caravan kopen? Dan is het is slim om van te voren je wensen voor de caravan op een rijtje te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Wat is je budget?
  • Voor hoeveel personen moet de caravan geschikt zijn?
  • Hoe vaak ga je de caravan gebruiken?
  • Hoeveel gewicht mag je auto trekken?
  • Welke zaken zijn onmisbaar in de caravan?

Antwoorden op deze vragen maken de zoektocht naar een occasion caravan al een stuk eenvoudiger.

Tweedehands caravan particulier of dealer?

Naast de keuze voor het soort caravan, moet je ook een beslissing maken of je een tweedehands caravan particulier of bij een dealer gaat kopen. Wil je absolute zekerheid over je aankoop? Koop dan een tweedehands caravan via een dealer. Bij een dealer profiteer je van een keuring, mogelijke garantie, service en advies. Een gebruikte caravan via een particulier is in veel gevallen goedkoper dan een via een dealer. Wel is het risico hoger, vraag dus goed door naar onderhoudsrapporten en eventuele schade.

Waar op letten bij aankoop caravan: de conditie

Ook de conditie van de caravan is een belangrijke factor voor de aankoop, zowel de binnenkant als de werking. Het interieur van de caravan kan je zelf goed beoordelen:

  • Conditie wanden, vloeren en meubilair: zijn er verkleuringen of vlekken? Hangt er een muffe lucht? Zijn er beschadigingen zichtbaar? Zijn de bedden comfortabel genoeg?
  • Elektriciteit: werken alle lampen en stopcontacten? Is alles netjes en veilig aangelegd?
  • Verwarming: werkt de verwarming naar behoren?

Om de overige conditie van de caravan te controleren is het slim om te kiezen voor een aankoopkeuring. Zo kom je achter de toestand van het complete onderstel, verlichting, accessoires, remmen en elektra.

We hopen dat deze tweedehands caravan kooptips je helpen bij de keuze!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen