28 feb 2023

Waarom hebben sommige auto’s een grijs kenteken?

Soms hoor je mensen zeggen dat ze een grijs kenteken hebben, terwijl de kentekenplaat op hun auto er toch echt geel uit ziet. Hoe zit dat? En waarom hebben sommige auto’s een grijs kenteken?

Auto’s met een grijs kenteken herken je niet aan de kleur van de kentekenplaat, maar aan de beginletter. Ze beginnen allemaal met de letter V of B. Het zijn vaak bestelauto’s of bestelbusjes. Auto’s met een grijs kenteken zijn namelijk door de Belastingdienst aangemerkt als bestelvoertuig van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers als schilders, loodgieters, koeriers of een hondenuitlaatservice.

Belastingvoordeel bij grijs kenteken

Voor ondernemers heeft een auto met grijs kenteken een aantal interessante fiscale voordelen. Ze betalen bijvoorbeeld minder wegenbelasting en geen Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (BPM) bij aankoop van een nieuwe bestelbus. Om misbruik van het grijze kenteken te voorkomen, gelden er strikte regels voor wie een bedrijfsbus met grijs kenteken wil aanschaffen. Je kunt dus als particulier niet zomaar besluiten dat je een bestelauto met grijs kenteken wilt.

Eigenschappen van grijs kenteken-auto’s

Naast de eisen van de Belastingdienst waar ondernemers aan moeten voldoen, moeten grijs kenteken-auto’s zelf ook bepaalde eigenschappen hebben. Zo moet de laadvloer vlak zijn en mogen er geen zitplaatsen in de laadruimte zitten. Zelfs geen klapstoelen. Ook mag het voertuig niet meer wegen dan 3500 kilo. Voor ieder type bestelauto gelden specifieke regels, bijvoorbeeld over afmetingen, dakhoogte of zijruiten. De Belastingdienst heeft hiervan een handig overzicht gemaakt.

Grijs kenteken particulier: mag dat?

Wil je als particulier een bestelwagen kopen, dan kan dat gewoon met een geel kenteken. Je bent immers geen ondernemer met een BTW-nummer die zakelijke kilometers gaat maken. Je kunt als particulier dus geen aanspraak maken op de belastingvoordelen die ondernemers hebben met hun bestelauto met grijs kenteken. Maar: er zijn uitzonderingen. In sommige gevallen mogen mensen met een lichamelijke beperking ook een grijs kenteken hebben. Ze moeten dan kunnen aantonen dat ze voor vervoer afhankelijk zijn van een bestelauto, bijvoorbeeld om hun rolstoel in mee te nemen.

Grijs kenteken verzekeren

Omdat je auto met grijs kenteken een bedrijfsauto is, moet je deze zakelijk verzekeren. Een particuliere autoverzekering, zoals je die bij een personenauto afsluit, biedt namelijk niet altijd de juiste dekking voor bedrijfsvoertuigen. Houd er rekening mee dat een zakelijke autoverzekering vaak duurder is dan een particuliere autoverzekering. Dit komt bijvoorbeeld omdat je zakelijk meestal meer kilometers rijdt, of omdat er niet één maar meerdere bestuurders zullen zijn.

Weetjes over auto’s met grijs kenteken

  • De term ‘grijs kenteken’ stamt nog uit de tijd dat kentekenbewijzen nog op (gekleurd) papier werden gedrukt.
  • Vóór 1988 sloopten veel mensen hun achterbank uit hun personenauto. Ze voldeden daarmee ineens aan de eisen voor een grijs kenteken en plukten daar de financiële vruchten van.
  • Nederland is het enige land in Europa met zulke strikte eisen aan afmeting, gewicht en vooral inrichting van bedrijfsauto’s.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen