9 jun 2022

Wat is de wegenbelasting voor bestelauto’s?

Met een bestelauto heb je alle ruimte. Handig als je een eigen onderneming hebt, grote spullen vervoert of op vakantie wilt gaan. Maar hoe zit het precies met de wegenbelasting? Bestelauto’s vormen hierin een bijzondere categorie. In bepaalde gevallen profiteer je namelijk van een mooi belastingvoordeel. In deze blog zetten we enkele belangrijke voorwaarden van de Belastingdienst op een rij.

Wat is een bestelauto?

Met een bestelauto rijd je in bepaalde gevallen voordeliger. Maar wanneer ziet de Belastingdienst jouw voertuig als een bestelauto?

  • Je hebt de bestelauto voornamelijk ingericht voor het vervoeren van goederen.
  • De laadruimte heeft een vaste, vlakke laadvloer over de hele lengte en breedte.
  • In de laadruimte zijn geen zitplaatsen aanwezig.
  • Het gewicht van de bestelauto, lading en inzittenden samen is maximaal 3500 kilo.
  • Het type bestelauto voldoet aan de specifieke eisen voor ombouw en inrichting.

Wegenbelasting bestelauto eenmanszaak

Ben jij ondernemer en heb je een bestelauto? Je betaalt een lager tarief als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Ten eerste is het belangrijk dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst, met een btw-nummer. Daarnaast moet de bestelauto op jouw naam staan én ben jij de (rechts)persoon voor het btw-nummer. Tenslotte moet je de bestelauto voor meer dan tien procent van je jaarlijkse kilometers voor je onderneming gebruiken.

Wegenbelasting bestelauto particulier

Ook als particulier heb je in sommige situaties belastingvoordeel. Zo betaal je minder motorrijtuigenbelasting als je jouw bestelauto gebruikt voor het vervoeren van een gehandicapt persoon. De Belastingdienst heeft ook voor deze situatie een aantal regels opgesteld. Een mindervalide persoon moet bijvoorbeeld aangewezen zijn op de bestelbus om zich te kunnen vervoeren. Daarnaast is deze bestelbus alleen voor persoonlijk gebruik door de gehandicapte persoon en zijn/haar inwonende gezinsleden.
In alle andere gevallen betaal je het particuliere tarief wegenbelasting voor je bestelauto.

Kenteken overschrijven bij Kentekenloket

Een mooie bestelauto aangeschaft of je oog laten vallen op een auto uit een ander segment? Vergeet dan niet om de auto op jouw naam te zetten. Bij één van de meer dan 750 locaties van Kentekenloket schrijf je eenvoudig jouw kenteken over!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen