6 dec 2022

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Heb je recentelijk een auto van een andere particulier gekocht? Dan moet je deze altijd op jouw naam laten zetten. Bij deze overdracht krijgt de verkoper een vrijwaringsbewijs. Maar wat is een vrijwaringsbewijs precies? In dit blog lees je meer over een vrijwaringsbewijs voor een auto en ontdek je hoe dit proces verloopt.

Vrijwaringsbewijs auto

Na de verkoop wordt de auto jouw bezit, daarmee komt ook de verantwoordelijkheid over de auto bij jou de liggen. De verkoper wil officieel vastleggen dat hij deze verantwoordelijkheid niet meer draagt. Dat doe je met een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs toont aan dat de verkoper geen verplichtingen meer heeft die horen bij het op naam hebben staan van een auto.

Waar dient een vrijwaringsbewijs voor?

Zoals we al aangaven, draagt een vrijwaringsbewijs de verplichtingen over van de verkoper naar de koper van een auto. Dit houdt onder andere in dat de verkoper niet langer verantwoordelijk is voor:

  • De APK-keuring van de auto
  • De verzekering van de auto. Deze kan zelfs door de verkoper met het vrijwaringsbewijs zonder opzegtermijn opgezegd worden. Voorwaarde hiervoor is dat de verkoper dit binnen twee weken na de verkoop aangeeft bij de verzekering.
  • De wegenbelasting

Hoe kom je aan een vrijwaringsbewijs auto?

Heb je een kenteken laten overschrijven? Als je dit bij een RDW-erkend bedrijf zoals een Kentekenloket laat doen, krijg je deze mee. Het bewijs geef je aan de verkoper, het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode  bewaar je zelf. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs ontvang je vervolgens binnen vijf werkdagen van de RDW. Meer weten? Ontdek dan hoe je in 5 stappen een kenteken laat overschrijven.

Laat je kenteken overschrijven bij Kentekenloket

Wil jij zeker weten dat je alles goed geregeld hebt voor jouw aankoop? Laat dan zo snel mogelijk het kenteken overschrijven zodat de auto echt op jouw naam staat. Het vrijwaringsbewijs van de auto deel je vervolgens met de verkoper. Dat kan gemakkelijk bij een Kentekenloket en gelukkig zit er altijd wel een Kentekenloket bij jou in de buurt. Het is dus zo geregeld. Ontdek hier bij welk Kentekenloket je terecht kan.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen