10 jan 2024

Wat moet je doen als je de meldcode of tenaamstellingscode kwijt bent?

Meldcode of tenaamstellingscode kwijt? Dan is het noodzakelijk om een nieuwe code aan te vragen. We vertellen je in dit artikel alles over de stappen die je moet volgen en de bijkomende kosten.

Aanvragen nieuwe tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode heb je in een aantal gevallen nodig: bij de verkoop van het voertuig (overschrijving), bij een schorsing, bij de uitvoer of bij de sloop van het voertuig. Je bent je tenaamstellingscode kwijt? Vervelend natuurlijk, maar gelukkig is het gemakkelijk om een nieuwe code aan te vragen via de site van de RDW. Je ontvangt dan direct een nieuwe 9 cijferige code.

Volg hiervoor de onderstaande zes stappen:

  1. Ga naar de website van de RDW
  2. Login met je persoonlijke DigiD
  3. In het RDW-scherm selecteer je het kenteken voor het voertuig waarvoor je de code wilt downloaden
  4. Betaal de kosten met iDEAL
  5. Na een succesvolle betaling ontvang je een e-mail van de RDW met een link naar de code.

Heb je een lease auto, geen DigiD of vraag je de code voor iemand anders aan? Dan kun je de nieuwe code niet downloaden, maar wordt deze per post opgestuurd. De stappen zijn dan iets anders:

  1. Ga naar de website van de RDW
  2. Kies de optie ‘Alleen een tenaamstellingscode aanvragen’
  3. Vul de benodigde gegevens in
  4. Betaal de kosten met iDEAL
  5. De RDW stuurt u de nieuwe code op per post. Deze ontvang je binnen 5 werkdagen.

Tenaamstellingscode kwijt kosten

De kosten voor een nieuwe tenaamstellingscode zijn vastgesteld op € 1,20 (2024). Deze kosten betaal je gemakkelijk online via iDEAL in het dienstenportaal van de RDW. Ben je naast de tenaamstellingscode ook je kentekenbewijs kwijt? Dan vallen de kosten wat hoger uit, hier betaal je namelijk € 37,90 voor.

Let op:

De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) constateert dat er steeds meer bemiddelingswebsites komen die aan Google betalen om boven aan de zoekresultaten te staan, als iemand zoekt hoe een vervangend kentekenbewijs of tenaamstellingscode aangevraagd kan worden. Als hier gebruik van wordt gemaakt, brengt dit onnodige kosten met zich mee en regelmatig wordt er na betaling niets geleverd. Vraag een tenaamstellingscode of kentekencard dus alleen aan via www.rdw.nl.

Kentekenloket: alles voor het kopen of verkopen van een gebruikte auto

Bij een Kentekenloket ben je aan het juiste adres voor alles omtrent het kopen of verkopen van een auto. Van het overschrijven van een kenteken, tot een APK-keuring of airco-check. Een Kentekenloket is altijd onderdeel van een autobedrijf dat door de RDW is erkend, met echte specialisten die je altijd verder kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen