13 jul 2022

Wat zijn de minst gestolen auto’s?

Autodiefstal komt helaas nog steeds veel voor. Zo werden er vorig jaar in Nederland 5404 auto’s gestolen. Hoe groot is het risico dat jouw auto meegenomen wordt? Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder het automerk. Op het internet vind je dan ook verschillende lijstjes met de meest gestolen auto’s. Maar wat zijn eigenlijk de minst gestolen auto’s van Nederland? En dekt jouw verzekering de schade van autodiefstal wel? In deze blog zetten wij het voor je op een rij.

Wat bepaalt de risico’s op diefstal?

Niet elke auto loopt een even groot risico op diefstal. Welke factoren spelen een rol?

 • Locatie Woon je in de stad? Dan is de kans groter dat je auto gestolen wordt dan wanneer je op het platteland woont. Ook loop je een groter risico in het oosten van Nederland of in grote steden van de Randstad.
 • Kleur Auto’s met een opvallende kleur worden minder vaak meegenomen. Deze zijn namelijk moeilijker te verbergen én verkopen minder goed door.
 • Leeftijd Autodieven hebben vooral interesse in auto’s tussen de één en vier jaar oud. Heb je een oudere auto? Dan is jouw risico kleiner.
 • Beveiliging Bij een auto met goede beveiliging komt een inbreker minder snel binnen. Heb je toch de pech dat je auto gestolen wordt? Dan is de kans ook groter dat de politie jouw auto terugvindt.

Top 10 minst gestolen auto’s

Daarnaast zie je grote verschillen in de automerken die gestolen worden. Zo is een Volkswagen de meest gestolen auto. Maar wat is de minst gestolen auto in Nederland? Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) zet jaarlijks op een rij hoeveel auto’s er gestolen worden. Ook rekenen zij per automerk het diefstalrisico uit. Hieronder zie je de top 10 minst gestolen auto’s van 2021:

 1. Hyundai: 35 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 8040
 2. Skoda: 33 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 6570
 3. Suzuki: 57 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 4779
 4. Mitsubishi: 28 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 4756
 5. Kia: 80 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 4209
 6. Volvo: 96 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 3874
 7. Honda: 24 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 3276
 8. Opel: 228 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 3066
 9. Ford: 207 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 2937
 10. Citroën: 149 auto’s gestolen, diefstalrisico van 1 op 2667

Verzekerd voor autodiefstal?

Zelfs als je een laag risico loopt op autodiefstal, kan je pech hebben. Is jouw auto verzekerd voor diefstal? Dat hangt af van de dekking die je hebt gekozen. Met beperkt of volledig casco krijg je de schade als gevolg van autodiefstal vergoed. Heb je een WA-verzekering? Dan ben je alleen verzekerd voor de schade die je bij anderen veroorzaakt. Denk daarom bij het aanschaffen van een auto goed na welke verzekering je nodig hebt.

Het gemak van Kentekenloket

Op zoek naar een voordelige autoverzekering? Bij Kentekenloket kan je via Univé je auto verzekeren. Je profiteert van diverse kortingen én kan bij veel Univé-winkels direct je kenteken overschrijven. Liever ergens anders de auto op jouw naam zetten? Kies dan voor één van de andere 750 locaties van Kentekenloket.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen