6 jan 2020

Weet jij wat jouw auto per maand kost?

Uit onderzoek van de Consumentenbond (2019) blijkt dat 1 op de 5 autobezitters geen idee heeft wat hij of zij maandelijks kwijt is aan autokosten per maand. We vertellen je in deze blog alles over de bijkomende kosten.

Kosten auto per maand: vaste kosten

We beginnen met de vaste autokosten per maand, voor het bezit van de auto.

Zo heb je te maken met:

  • Verzekering: iedere auto in Nederland moet verzekerd zijn. De premie van je autoverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. De verzekeraar kijkt bijvoorbeeld naar je leeftijd en woonplaats, het aantal schadevrije jaren en het soort auto. Zo betaal je voor een kleine compacte auto bijvoorbeeld 70 euro per maand, bij een middenklasse auto kom je al snel uit op meer dan 100 euro.
  • Afschrijving: je auto wordt (helaas) altijd minder waard na aankoop. Het bedrag dat de auto minder waard wordt per maand is de afschrijving. Dit is niet iets waar je direct voor betaald, maar wel iets waar je rekening mee moet houden bij de verkoop.
  • Motorrijtuigenbelasting: in Nederland betaal je daarnaast altijd een bedrag voor motorrijtuigenbelasting. De kosten zijn afhankelijk van het soort motorrijtuig (zoals bijvoorbeeld een personenauto of bestelauto), de brandstof van de auto en de gewichtsklasse.
  • Onderhoud: tot slot zijn er nog de vaste kosten voor onderhoud. Denk aan lidmaatschap van de Wegenwacht, motorolie, poetsmiddel et cetera.

Kosten auto per maand: variabele kosten

Naast de vaste kosten voor een auto per maand, zijn er ook nog variabele kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van het gebruik van de auto:

  • Brandstof: rij je iedere dag 100 kilometer op en neer? Of gebruik je de auto alleen voor een ritje naar de supermarkt? Het brandstofverbruik en de brandstofprijs zijn beide variabele kosten.
  • Onderhoud: daarnaast zijn er de variabele onderhoudskosten voor een auto per maand. Denk bijvoorbeeld aan APK-keuring, onderhoudsbeurten en reparaties.
  • Afschrijving: bij de afschrijving heb je ook te maken met variabele kosten, afhankelijk van het aantal kilometers dat je met de auto aflegt.

Kosten auto berekenen

Bij een auto komen dus behoorlijk wat variabele en vaste kosten kijken. Maar hoeveel betaal je hier nu voor per maand? Het Nibud (2018) biedt een handig overzicht voor een indicatie van de autokosten per maand.

 Variabele kostenVaste kostenTotaal kosten auto per maand
Mini klasse€ 133€ 163€ 296
Compacte klasse€ 163€ 202€ 365
Kleine middenklasse€ 209€ 289€ 498
Middenklasse€ 237€ 380€ 617

Mini klasse auto’s zijn kleine stadsauto’s, zoals bijvoorbeeld de Kia Picanto of de Toyota Aygo. In de categorie compacte klasse vallen auto’s zoals de Ford Fiesta en de Suzuki Swift. Onder de kleine middenklasse vallen auto’s zoals de Opel Astra en de Volkwagen Golf. Tot slot is er de middenklasse, met modellen zoals de Volkwagen Passat en de Toyota Prius.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen