19 aug 2019

Welke papieren nodig bij verkoop auto?

Bij Kentekenloket zien we regelmatig de vraag ‘welke papieren heb ik nodig bij de verkoop van mijn auto?’ voorbijkomen. Tijd voor een antwoord op deze vraag! We vertellen je er alles over in deze blog.

Volledig kentekenbewijs

Bij het verkopen van een auto heb je officieel gezien maar één ding nodig: het volledige kentekenbewijs. Je gaat de auto namelijk op naam van de nieuwe eigenaar zetten, dit heet ook wel het overschrijven van het kenteken. Er zijn twee soorten kentekenbewijzen in Nederland:

  • Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II)
  • Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs. Naast de kentekencard moet je ook de 9-cijferige tenaamstellingscode meenemen

In beide gevallen is het belangrijk dat alle documentatie volledig is. Ben je een deel kwijt? Dan moet je eerst een vervangend kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW.

Welke papieren bij verkoop auto zijn nog meer nuttig?

Een compleet kentekenbewijs is dus het allerbelangrijkste. Daarnaast zijn er een aantal documenten die we aanraden om ook mee te nemen bij de verkoop van een auto:

  • Identiteitsbewijs of paspoort. Als verkoper is dit niet verplicht (als koper wel!) maar wel aan te raden om te laten zien dat je betrouwbaar bent. Zo staat niets de verkoop in de weg!
  • Onderhoudsboekje van de auto. Een onderhoudsboekje vormt het bewijs dat de auto goed onderhouden is, wat dus een mooie onderbouwing is voor de verkoop. Kan je het onderhoudsboekje niet meer vinden? Dan kan je vragen of de garage of dealer een nieuwe voor je invult. Al het onderhoud is in veel gevallen gemakkelijk terug te vinden in een database

Als verkopende partij ontvang je wel nog een extra document na het overschrijven. De kentekencard en de tenaamstellingscode gaan naar de koper en jij ontvangt als verkoper een vrijwaringsbewijs. Zo ben je niet meer verantwoordelijk voor de belasting, verzekering, apk en eventuele bekeuringen op het kenteken.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen