Camper overschrijven
Wil je een camper kopen of verkopen? Dan is het verplicht om het voertuig op naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Maar waar kun je terecht om dit te regelen? Welke documenten heb je nodig voor een camper op naam zetten? En hoe gaat een camper overschrijven precies in zijn werk? In deze blogpost lees je alles wat je moet weten!
Waarom moet je een camper overschrijven?
In Nederland zijn kentekens niet persoonsgebonden maar voertuig gebonden. Dit is ook van toepassing op campers. Dat betekent dat wanneer een camper van eigenaar wisselt, het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar gezet moet worden. Dit is belangrijk voor:
- De verkoper, omdat deze dan een vrijwaringsbewijs krijgt. Hiermee kan de verkoper aantonen dat hij of zij niet langer verantwoordelijk is voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit van een camper.
- De koper, omdat deze dan kan bewijzen dat de camper zijn of haar eigendom is. Dit is ook noodzakelijk voor het afsluiten van een verzekering (wat eveneens verplicht is). Na de overschrijving is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor het afdragen van de motorrijtuigenbelasting, het afsluiten van een WA-verzekering en de APK (indien van toepassing).
Waar kan ik een camper op naam zetten?
Wanneer je een camper koopt bij een RDW-erkende dealer, dan zal die doorgaans meteen regelen dat de camper op jouw naam komt te staan. Koop je een camper van een particulier, dan moet je zelf (samen met de verkoper) de overschrijving regelen. Je kunt zelf een camper overschrijven bij een RDW balie, een RDW keuringsstation of een Kentekenloket.
Wat zijn de voordelen van een camper overschrijven bij een Kentekenloket?
- Met 750 locaties is er altijd een Kentekenloket in de buurt;
- Alle Kentekenloket vestigingen zijn RDW-erkend;
- De overdracht kan in een veilige en neutrale omgeving geregeld worden;
- Een ervaren medewerker zorgt dat de overschrijving snel en correct wordt afgehandeld;
- Je ontvangt direct het overschrijfbewijs (voor de koper) en het vrijwaringsbewijs (voor de verkoper).
Camper op naam zetten: wat heb je nodig?
Voor een camper overschrijven zijn de volgende documenten nodig:
- Een geldig Nederlands legitimatiebewijs van de koper;
- De 9-cijferige tenaamstellingscode;
- De kentekencard of het papieren kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs van de camper.
Lees ook: Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!
Hoe moet je een camper overschrijven?
Bij een Kentekenloket kun je in 3 stappen je kenteken overschrijven. Dit werkt in principe hetzelfde als een auto of motor overschrijven. De koper en verkoper kunnen samen naar het Kentekenloket gaan, echter is de verkoper niet verplicht om bij de overschrijving aanwezig te zijn. Hij of zij kan dus de tenaamstellingscode en de kentekencard of het papieren kentekenbewijs van de camper aan de koper meegeven, zodat die zelf de tenaamstelling kan regelen. Zodra de medewerker van het Kentekenloket alles in orde heeft gemaakt en de overschrijvingskosten zijn voldaan, krijgt de verkoper van de camper meteen een vrijwaringsbewijs mee. De koper krijgt het tenaamstellingsverslag met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvangt de koper samen met de kentekencard, die binnen enkele dagen per post wordt verzonden.
Kan ik ook digitaal een camper overschrijven?
Wil je de (ver)koop van de camper op een zondag afhandelen, dan moet je er rekening mee houden dat de meeste RDW-locaties en Kentekenloket vestigingen op zondag gesloten zijn. Je kunt in dat geval online een camper overschrijven, echter moet er dan wel aan een aantal aanvullende voorwaarden voldaan worden:
- De verkoper heeft een kentekencard en tenaamstellingscode. Online een camper overschrijven is niet mogelijk met een papieren kentekenbewijs.
- De koper heeft een geldig Nederlands identificatiebewijs met een NFC-chip (een identiteitskaart, een paspoort of een rijbewijs dat na 14 november 2014 is uitgegeven).
- Voor de digitale identificatiecheck dient de koper een smartphone met een NFC-chiplezer te hebben (iPhone 7 of nieuwer met minimaal iOS 13.2 of een toestel met minimaal Android 7.0).
Indien niet aan alle drie de bovenstaande voorwaarden kan worden voldaan is een camper overschrijven online niet mogelijk. Je zult dan toch naar een RDW-vestiging of Kentekenloket toe moeten.
Hoe werkt een camper overschrijven online?
Een camper overschrijven online regelen kan je als koper doen door met je DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op Mijn RWD. Alles wijst voor zich; het is een kwestie van de instructies op je scherm volgen. Zodra je alle benodigde gegevens hebt ingevuld, betaal je de overschrijvingskosten via iDeal.
Na het voltooien van de overschrijving ontvang je drie e-mails:
- Een bevestiging van de online aanvraag;
- Een bevestiging van de online overschrijving;
- Een link naar het vrijwaringsbewijs (voor de verkoper) en het tenaamstellingsverslag (voor jezelf).
Wat moet een camper overschrijven kosten?
Met ingang van 1 januari 2025 bedragen de kosten voor het tenaamstellen van een voertuig €13,10. Dit tarief geldt voor een camper overschrijven, maar ook voor een auto overschrijven of een motor overschrijven. Het bedrag is overal in Nederland hetzelfde, ongeacht of je de overschrijving online of bij een fysieke locatie regelt. Wie de overschrijvingskosten betaalt maakt niet uit. In de meeste gevallen betaalt de koper, maar je kunt natuurlijk altijd even overleggen en eventueel afspreken om de kosten te delen.
Ik wil een camper kopen, maar de verkoper heeft alleen een papieren kentekenbewijs. Is dat nog geldig?
Als iemand voor 1 januari 2014 een camper heeft aangeschaft en het voertuig sindsdien niet meer is overschreven, is de kans groot dat de verkoper nog een papieren kentekenbewijs heeft. Dat is geen probleem, want papieren kentekenbewijzen zijn nog gewoon geldig. Als je besluit de camper te kopen en deze op jouw naam laat zetten, dan ontvang je een paar dagen na de overschrijving per post een nieuwe kentekencard op creditcard formaat. Deze vervangt het papieren kentekenbewijs. Zodra je de nieuwe kentekencard binnen hebt mag je het papieren kentekenbewijs doorknippen en weggooien.
Kan ik het papieren kentekenbewijs van mijn camper omwisselen voor een kentekencard?
Ben je in het bezit van een camper met een ouderwets papieren kentekenbewijs maar vind je dit niet zo handig? Dan kun je indien gewenst via de website van de RDW het papieren kentekenbewijs van je kampeerauto omwisselen voor een kentekencard. De kosten voor het omwisselen (welke in 2024 €12,10 bedragen) dienen via iDeal voldaan te worden.
Ja, ik wil een camper op naam zetten in de buurt!
Of je nu een camper verkoopt of koopt, het is belangrijk om de overschrijving zo snel mogelijk te regelen. Als koper weet je dan zeker dat de camper echt jouw eigendom is, en als verkoper ben je niet langer verantwoordelijk voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit. Zoek daarom meteen een Kentekenloket in de buurt en laat de camper overschrijven. Onze medewerkers helpen je om alles netjes te regelen – en het kost je slechts een paar minuten van je tijd.