9 okt 2020

Meldcode auto: wat is het en waar heb je het voor nodig?

Wil je een auto verzekeren? Dan heb je de meldcode nodig. De RDW gebruikt deze code om te controleren of iedereen in Nederland een autoverzekering heeft afgesloten. De meldcode is een unieke combinatie van 4 cijfers en kan je op verschillende manieren achterhalen.

Meldcode auto voor autoverzekering

Heb je net een auto gekocht en overgeschreven bij een Kentekenloket? Gefeliciteerd nu is het voertuig helemaal in jouw bezit. Vanaf dit moment is ook een autoverzekering wettelijk verplicht. Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de meldcode en het kenteken nodig van het voertuig. Deze unieke code geeft de verzekeraar dan weer door aan het RDW. Hiermee staat jouw auto geregistreerd als verzekerd in het systeem.

Rij je zonder verzekering rond in Nederland? Dan loop je het risico op hoge boetes, van zowel de politie (€ 550 euro) als het RDW (€ 400 euro, mogen ze drie keer per jaar opleggen). Rij je schade in een onverzekerde auto? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor alle schade, wat natuurlijk flink in de papieren kan lopen

Meldcode kentekenbewijs, online & chassisnummer

Wil je de meldcode van jouw auto opzoeken? Dit kan op 4 verschillende manieren:

  1. Meldcode kentekenbewijs: op het kentekenbewijs (deel 1B) of de kentekencard staat de meldcode vermeld.
  2. Het chassisnummer van de auto. Deze is meestal te vinden op een sticker onder de motorkap. Het chassisnummer bestaat uit 17 cijfers, de laatste 4 vormen de meldcode.
  3. De meldcode staat ook op het tenaamstellingsverslag, dat je krijgt wanneer je een auto koopt.
  4. Tot slot kan je de meldcode opvragen bij de RDW. Hiervoor moet je inloggen met jouw DigiD.

Een meldcode ben je dus eigenlijk nooit kwijt. Wel kan je het tenaamstellingsverslag of de kentekencard verliezen. In onze blog ‘Kentekenbewijs kwijt, dit moet je doen’ vertellen we je welke stappen je dan moet ondernemen.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen