2 nov 2023

Waar haal ik een tenaamstellingscode vandaan?

Heb je een (voor jou) nieuwe auto gekocht bij een particulier? Dan laat je deze altijd op jouw naam zetten. Een belangrijk onderdeel hiervan is een tenaamstellingscode, deze is zowel voor jou als koper maar ook voor de verkoper van belang. Waar deze code voor dient en hoe je hieraan komt, leggen we in dit blog uit.

Wat is een tenaamstellingscode?

Een tenaamstellingscode is een code van 9 cijfers. Deze code is opgesplitst in twee delen. Samen met het kentekenbewijs toon je met deze code aan dat je de eigenaar bent van een auto. Maar deze tenaamstellingscode hoef je niet altijd bij je te hebben. In tegenstelling zelfs. Bewaar m goed en apart van jouw kentekenbewijs.

Waar heb je een tenaamstellingscode voor nodig?

Alleen als je van plan bent je voertuig te verkopen, schorsen of slopen heb je zowel jouw kentekenbewijs als de tenaamstellingscode nodig. Daarom raden we aan deze code altijd goed te bewaren. Als je een voertuig koopt, ontvang je de code altijd in twee delen.

Waar bestaat een tenaamstellingscode uit?

De tenaamstellingscode bestaat dus uit twee delen. Het eerste deel van deze code bestaat uit 4 cijfers en is vergelijkbaar met een kassabon. Heb je een kenteken laten overschrijven? Dan wordt dit deel afgedrukt bij de overgang. Het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt samen met het kentekenbewijs per post opgestuurd door de RDW. Alleen als een voertuig voor de eerste keer wordt geregistreerd, ontvangt de koper de complete tenaamstelling in een envelop. In dit geval bestaat de tenaamstellingscode (nog) niet uit twee delen.

Hoe kom ik aan een tenaamstellingscode?

Wil je een kenteken overschrijven? Doe dit dan bij een RDW-erkend bedrijf zoals een Kentekenloket. Dan krijg je de tenaamstellingscode direct mee. Hierbij ontvang je ook een vrijwaringsbewijs. Dit vrijwaringsbewijs geef je mee aan de verkoper. Het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode bewaar je zelf. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs ontvang je vervolgens binnen vijf werkdagen van de RDW. Meer weten? Ontdek dan hoe je in 5 stappen een kenteken laat overschrijven.

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt

Wil je jouw auto verkopen maar ben je de tenaamstellingscode kwijt, die je dus nodig hebt om de auto te kunnen verkopen? Geen probleem. Een nieuwe tenaamstellingscode vraag je snel en eenvoudig aan via de website van de RDW. Let op! Dit kan alleen via de RDW! Ga niet met andere (malafide) websites in zee die dit voor heel veel geld aanbieden. Een nieuwe tenaamstellingscode kost namelijk €1,20 (in 2024)

Laat je kenteken overschrijven bij Kentekenloket

Wil jij er zeker van zijn dat je alles goed geregeld hebt voor jouw nieuwe auto? Dan ga je naar een RWD-erkend bedrijf zoals Kentekenloket. En gelukkig zit er altijd wel een Kentekenloket bij jou in de buurt, dus is het zo geregeld. Ontdek hier bij welk Kentekenloket je terecht kan.

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen