31 jan 2019

Wat heb je nodig om een auto over te schrijven?

Ga je een (nieuwe) auto kopen, of juist verkopen? Dan is het verplicht om het kenteken van dat voertuig op naam te laten zetten. Dit wordt ook wel overschrijven genoemd. We vertellen je in dit artikel wat er nodig is om een auto over te schrijven.

Auto overschrijven: wat heb je nodig?

Voor het overschrijven van een auto heb je aan aantal documenten nodig. Er zijn twee verschillende processen: voor de verkoper en de koper. De kosten voor het overschrijven van een auto en kenteken zijn overal in Nederland € 12,50 euro.

Ik verkoop mijn auto

Wanneer je de auto verkoopt moet je het volledige kentekenbewijs meenemen. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode.

Ben je een deel van het papieren kentekenbewijs kwijt, of je kentekencard of tenaamstellingscode? Dan moet je een vervangend bewijs aanvragen bij de RDW. Bekijk onze artikelen ‘Kentekenbewijs kwijt? Dit moet je doen!’ en ‘Wat moet je doen als je de meldcode of tenaamstellingscode kwijt bent?’ voor meer informatie over deze processen. Als verkoper ontvang je tot slot een vrijwaringsbewijs, waarop staat dat jij niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

Ik ga een auto kopen

Ga je een auto kopen? Dan heb je het volledige kentekenbewijs van de verkopende partij nodig en je legitimatiebewijs (dit moet een Nederlands legitimatiebewijs zijn!). Je ontvangt dan een tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode. Per post ontvang je een paar dagen later een nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. De verkoper ontvangt direct na de overschrijving een vrijwaringsbewijs.

Voordelen overschrijven bij een Kentekenloket

De voordelen van een auto overschrijven bij een Kentekenloket? We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Een Kentekenloket is altijd onderdeel van een bedrijf dat door de RDW is erkend. Het zijn dus altijd specialisten die je helpen met het overschrijven van je auto
  • Ruim 750 loketten in Nederland, dus altijd een bij jou in de buurt
  • Aanvullende diensten zoals een controle van jouw auto op 10 belangrijke punten, een uitgebreide aankoopkeuring of een zomer- of wintercheck

Zoek vandaag nog een Kentekenloket bij jou in de buurt!

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen