29 apr 2021

Aanhanger overschrijven

Een aanhanger met huif waar de tekst Kentekenloket op staat

Wil je een aanhanger of trailer met een gewicht van meer dan 750 kg kopen of verkopen, dan dient het kenteken op naam van de nieuwe eigenaar te worden gezet. Koop je een aanhanger bij een RDW-erkende dealer, dan zal die doorgaans de overschrijving regelen. In dat geval hoef je er als koper alleen voor te zorgen dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Koop je een aanhanger van een niet door de RDW erkend bedrijf of van een particulier, zal moet je zelf de aanhanger op naam zetten. Een trailer of aanhanger overschrijven werkt in principe hetzelfde als een caravan overschrijven. Maar om ervoor te zorgen dat de (ver)koop zo soepel mogelijk verloopt, hebben we alles dat je moet weten even voor je op een rijtje gezet!

Waarom moet je een aanhanger overschrijven?

Een aanhanger of trailer overschrijven wanneer deze van eigenaar wisselt is wettelijk verplicht, en dat is niet zonder reden. Het is zowel voor de verkoper als de koper van belang dat de overschrijving meteen na de verkoop in orde wordt gemaakt. Voor de verkoper omdat deze dan een vrijwaringsbewijs krijgt (dat aantoont dat hij of zij niet langer verantwoordelijk is voor de verplichtingen die gepaard gaan met het bezit van het getrokken voertuig) en voor de verkoper omdat die dan de zekerheid heeft dat het getrokken voertuig officieel zijn of haar eigendom is (en dit bij eventuele controles ook kan aantonen). 

Moet ik een aanhangwagen registeren als deze een witte kentekenplaat heeft?

Nee, een witte kentekenplaat, ook wel een volgplaat genoemd, is voor aanhangers, trailers en andere getrokken voertuigen die een massa van minder dan 750 kg hebben. Deze getrokken voertuigen hoeven niet geregistreerd te worden bij de RDW. Het kenteken op een witte kentekenplaat komt overeen met het kenteken op een van de trekkende voertuigen van dezelfde eigenaar. Als je bijvoorbeeld twee auto’s en één trailer met een witte kentekenplaat hebt, dan mag je de trailer ook trekken met de auto waarvan het kenteken niet overeenkomt met de witte kentekenplaat.

Moet een aanhangwagen gekeurd worden?

Het is wettelijk verplicht om trailers en aanhangwagens met een maximum toegestane massa van meer dan 750 kg jaarlijks te laten keuren. Zonder geldige Algemene Periodieke Keuring (APK) mag je niet met het getrokken voertuig de weg op, ook niet als de trekkende auto met trekhaak wel gekeurd is! Gelukkig kun je bij de meeste Kentekenloket vestigingen ook voor de APK terecht. 

Kan iedereen een aanhangwagen overschrijven?

Wil je een aanhanger op jouw naam zetten, dan moet je: 

 • Minimaal 18 jaar oud zijn;
 • Woonachtig zijn in Nederland en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP);
 • In het bezit zijn van een geldig Nederlands legitimatiebewijs;
 • Zelf het kenteken overschrijven van de aanhanger (je kunt niet iemand anders machtigen).

De verkoper dient in het bezit te zijn van een compleet kentekenbewijs. Indien de verkoper een (deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, zal hij of zij deze eerst opnieuw moeten aanvragen alvorens de aanhanger verkocht kan worden. 

Lees ook: Wat moet je doen als je de meldcode of tenaamstellingscode kwijt bent?

 

Een trekhaak van een aanhanger

Waar kan ik een aanhanger op naam zetten?

Een aanhanger of trailer overschrijven kun je regelen bij een RDW-balie, een RDW keuringsstation of een Kentekenloket. 

De voordelen van een aanhanger overschrijven bij een Kentekenloket:

 • Met meer dan 750 vestigingen is er altijd een Kentekenloket in de buurt;
 • Elk Kentekenloket is RDW-erkend;
 • Je wordt geholpen door deskundig personeel;
 • De overschrijving kan in een veilige, neutrale omgeving afgehandeld worden;
 • Alles is binnen een paar minuten geregeld.

Trailer op naam zetten: wat heb ik nodig?

Voor een aanhangwagen op naam zetten zijn een aantal documenten vereist:

Koper:

 • Een geldig legitimatiebewijs

Verkoper:

 • Een geldig legitimatiebewijs
 • De kentekencard en de tenaamstellingscode of het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs.

Wat is een geldig legitimatiebewijs?

De onderstaande documenten kwalificeren altijd als geldig legitimatiebewijs voor een aanhanger overschrijven:

 • Een Nederlands paspoort
 • Een Nederlandse identiteitskaart
 • Een Nederlands rijbewijs

Hoe werkt een trailer op naam zetten?

Het is het makkelijkst als de koper samen met de verkoper naar een Kentekenloket gaat voor de overschrijving. Jullie worden dan geholpen door een ervaren medewerker, die alles in orde zal maken. De verkoper ontvangt vervolgens een vrijwaringsbewijs. De koper krijgt het tenaamstellingsverslag mee, waar de eerste vier cijfers van de tenaamstellingcode op staan (bewaar deze goed – je hebt het nodig als je de aanhanger of trailer ooit wilt verkopen). Het getrokken voertuig staat nu officieel op naam van de nieuwe eigenaar, die de kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode binnen enkele dagen per post zal ontvangen. 

De achterkant van een paardentrailer met de klep open

Kan een aanhanger overschrijven online?

Het kan voorkomen dat een koopovereenkomst plaatsvindt op een moment dat er geen Kentekenloket of RDW-vestiging in de buurt open is. In dat geval kan de aanhangwagen overschrijven online geregeld worden. Er dient dan wel aan een aantal voorwaarden voldaan te worden:

 • De verkoper heeft een kentekencard voor de aanhanger. Online een aanhanger op naam zetten is niet mogelijk als de verkoper nog een papieren kentekenbewijs heeft. 
 • De verkoper heeft tevens de tenaamstellingscode van het over te schrijven voertuig.
 • De koper heeft een geldig Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart of een Nederlands rijbewijs dat na 14 november 2014 is uitgegeven (eerder uitgegeven rijbewijzen bevatten geen NFC-chip).
 • De koper is in het bezit van een smartphone met een NFC-chiplezer (een iPhone 7 of nieuwer met minimaal iOS 13.2 of een ander toestel met minimaal Android). Deze is vereist om de online identiteitscontrole uit te kunnen voeren. 

Indien aan een van de hierboven genoemde voorwaarden niet kan worden voldaan, is de trailer overschrijven online niet mogelijk en moet je toch naar een (Kenteken)loket toe.

Wat moet een aanhanger registreren kosten?

De kosten voor een trailer of aanhanger registreren bedragen €12,50. Dat geldt ook wanneer je de overschrijving online regelt; in dat geval betaal je de kosten via iDeal. 

Ja, ik wil een aanhanger overschrijven in de buurt!

Zoek een Kentekenloket in de buurt en laat vandaag nog de aanhanger of trailer op naam zetten van de nieuwe eigenaar. Onze medewerkers helpen je om alles netjes af te handelen – en het kost je slechts een paar minuten. 

Gerelateerde artikelen

Lees ook deze andere artikelen